Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2007 06:53 - Искам си предишната Варна.
Автор: jokera Категория: Други   
Прочетен: 9703 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2007 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Искам си предишната Варна. Искам моят град да си има градинки между тротоарите и къщите или блоковете. Искам да ги няма архитектурните недомислия, наречени ново строителство. Искам да знам във връзка с това, кой е архитектът, който си е сложил подписа за да изникне „нещото” срещу стадион Спартак. Как стилно се допълва  и слива с околния пейзаж. Безумие. Специално за тази сграда давам двадесет лева във фонд поне за пребоядисване. А... и един ден ще положа безвъзмезден труд.

 Искам панелките да не са санирани и после оставени небоядисани.

 Искам плажната ивица да не е пълна с чадъри и шезлонги , а да имаш правото да избираш дали да ползваш такива.

 Искам си старите Морски бани, а не дискотеките и заведенията, които вечер през лятото създават какафония несравнима с нищо друго.

 Искам да мога да вървя по тротоара без да заобикалям непрекъснато коли, локви, изкопи, дупки или просто почиващи си бездомни кучета или фекалии на домашни такива .

 Искам улиците да не са осеяни с безброй дупки.

 Искам  си гладиолите по централните улици.

 Искам старите зилове, които сутрин рано миеха централните улици на града, а после поливаха гореспоменатите гладиоли.

  Искам, когато кмета реши да сменя плочките на централния площад първо да попита дали ще се пързалят през зимата или дори след всеки дъжд.

 Искам, когато някой отпусне пари за пребоядисване на старите сгради по главната, да не се пребоядисват избирателно, а наред.

 Искам да ги нама безбройните кучета и препълнените контейнери.

 Искам да ги няма наркоманите-наркопласьори окупирали кварталната градинка или дремещи пред букмейкърския пункт на Еврофутбол.

 Искам в Морската градина да няма ама абсолютно никакви автомобили.

 Искам полицаите във Варна да не напускат масово и при назначаването им да се има предвид и външния им вид. Нали сме туристически град все пак.

 Искам когато пристигне автобуса от Албена, хората отговарящи за реда да стоят до Македонския дом, а не да се скриват в страничните улички отстъпвайки местата си на джебчийките и бригадата”Тука има, тука нема”.

 Искам полицая да отиде в събота сутринта и да махне лимузините и джиповете пред Булгари.

 Искам да съм си с Жигулата ако трябва, но да си паркирам пред блока, а не през три пресечки.

 Искам когато в събота раздадат на строителите от околните новостроящи се кооперации заплатите и окупират кварталните заведения, да говорят на български или ако не го знаят, то поне да говорят по-тихо.

 

Искам...

Май много искам  а...?

 

 




Гласувай:
0



1. vilify - не искаш много..
23.05.2007 08:25
и аз си я харесвах много тая, предишната Варна..моя прекрасен роден град...Такива спомени..на всеки ги пожелавам! Но никой не ни пита..никой!
цитирай
2. анонимен - аз същото го искам и за София
23.05.2007 09:27
само с едно допълнение-да спрат да се тъпчат тук!
Хайде стига толкова!
Искам,но не ми се вярва да стане
цитирай
3. viovioi - ))
23.05.2007 09:45
малко сантиментално но ..ах да може да се върне днеска мойто детство утре младостта...А хората с кинтите си цвъкат спа хотелчета и си бръмчат с джиповете.За какво ли си мечтаят ми е много любопитно?Навярно за това ако си имат 3 спа хотелчета да си построят поне още 3??Мечтиии..
цитирай
4. thomas - И аз искам...
23.05.2007 10:12
Аз пък си искам четирите сезона ;-) А пред Еврофутбол не просто не искам да има наркодилъри, ами и самия Еврофутбол искам изобщо да го няма, и то не защото там си изхвърлят редовно парите мъжете от по-бедните слоеве на нашето общество, ами и защото количеството тютюнев дим в заведенията му просто не може да не оказва влияние на глобалното затопляне ;-)
цитирай
5. анонимен - Не всичко е за изхвърляне
23.05.2007 10:26
Например, харесва ми как се благоустрои районът между Севастопол и входа на Морската. Този уикенд си бях във Варна и отново ми направи неприятно впечатление ширещото се строителство на капанчета между Рибарския и Офицерския плаж. А пък през лятото като я надуят онази чалга от всяко заведение - Ориент, леле, Ориент! Не ми харесва и събарянето на някои емблематични сгради (например, старата "Дружба") за незнайно какви цели. И... искам дупката на центъра най-после да се запълни! Ей там му е мястото на мола, а не на три броя молове около гробището!
цитирай
6. sis - :(
23.05.2007 11:04
и аз искам!
цитирай
7. bobito2 - хубаво е да искаш
23.05.2007 11:22
и е някак романтично, но това е действителността.
съжалявам че съм реалист
цитирай
8. анонимен - И аз си искам старата Варна, много!И ...
23.05.2007 11:59
И аз си искам старата Варна,много!И ми писна от тълпите от хора, които се изсипват от околните градове и села тук,то за нас вече няма място от тях и техните коли.Да не говорим, че и работните места са заети от тях.А те са хората, които се тълпят по чалга заведенията долу на плажа.Те за тях работят!И това за 'дупката' и аз съм съгласна - там му е мястото на Мол-а!!!!
цитирай
9. анонимен - Ей хора, наистина ли е талково ст...
23.05.2007 12:14
Ей хора, наистина ли е талково страшно?
Ходила съм във Варна като дете и почти нямам спомени от града (вече клоня към 50-те). Едно от желанията ми беше това лято да ида там и да го разгледам, но май ще се откажа. Не желая да се изнервам и отчайвам и от Вашата гледка - предостатъчна ми е лудницата в София. То като имат пари хората, не е речено да имат и акъл я! Сигурно и във Варна се шири липсата на вкус, снобщина и арогантност. След 5 г. дали ще има поне едно кътче в Бг, където човек да може да отдъхне и да се наслади на нещо красиво?
цитирай
10. анонимен - I az shte izplacha - iskam si stariq ...
23.05.2007 14:54
I az shte izplacha - iskam si stariq Ribarski plaj!
цитирай
11. анонимен - Песимисти!
23.05.2007 15:10
Стига сте плакали,моля!Варна се промени много и има вид на европейски град.Защо дърпате назад?Спомените са си спомени,но не може години наред да е по един и същи начин.Ще видите,че скоро и дупката ще бъде запълнена,защото има проект и нов стадион с по немски модел ще бъде построен,двата МОЛ-а също ще са готови скоро,Морската градина е на ход,асвалтирани са много от главните улици и кръстовища...Да не изброявам още колко неща са направени.Не може туризма да не привлича хора.Ако искате тишина идете на балкан.Лятото градът става шарен,многолюден,но зимата си е тихо.Ще спра до тук,защото моя оптимизъм не се вписва във вашия песимизъм!
цитирай
12. val92 - :) Аз пък си имам номер...
23.05.2007 18:38
Купих си жилище на две преки от офиса и ходя пеш, за да не ме дразнят дупките по улиците и да не ползвам градски транспорт. Избрах тиха, вече застроена уличка, за да не си опъвам нервите с чалга-дискотеките и съботно-неделното надчукване на строители. Пазарувам в Пикадили, за да не внимавам за портмонето си. Когато ходя по магазините, гледам витрините, за да не се нервя на зле боядисаните сгради. Почивам на места вън от България, за да се насладя на природата. Всъщност, защо ли живея във Варна...:)))
цитирай
13. thomas - Това последното ми е ужасно познато...
23.05.2007 18:44
Правя подобни действия, само се сменят някои имена. Но въпросът накрая и за мен е същия ;-) А отговори много, но нито един не е достатъчно убедителен, поне като ги казвам на другите. :-)
цитирай
14. val92 - :)
23.05.2007 19:06
Опитай с отговора "инерция", thomas - може би ще ти повярват:))
цитирай
15. thomas - Ще ти се, ама не е.
23.05.2007 19:10
Убеждението, че правя нещо и желанието да правя още неща - изобщо не е инерция...
цитирай
16. zaro - За искането и предишната Варна
23.05.2007 22:49
Тя ще си остане в предишността.
И на мен ми липсва Варна от детството, но така както не мога да си върна него(детството) така няма да да възстановя и Варна. Всяка година, когато се връщам в България се убеждавам колко Варна е един красив европейски град(говоря за централната част).
Аз живея в най-красивия в Америка- Сан Диего. "The finest American city"-това е лозунга на Сан Диего.
Мисля, че подобен трябва да е и варненския.
Знам за какво говориш ти обаче. Не оставяй "искането" си в този блог. Печатай го във вестници, принтирай го, лепи го по входовете, изпрати го на кмета, на варненските депутати, направи го достояние на много хора...
Знам какво е апатията във Варна, сблъсквал съм се с нея... Просто трябват единомишленици.
Ако преди десет години разполагахме със сегашните средства за комуникация... може би щеше да е по-различно...
Искането е първата крачка към действието.
цитирай
17. анонимен - Ние които не сме от Варна...
28.05.2007 14:45
Ние,които не сме от Варна и даже не сме и от София не смятаме, че тези БЪЛГАРСКИ градове са собственост на родените в тях и техните претенции да не ходим там са смешни. Тъпото "жителство" като начин за закрепостяване на хората за наша радост отживя "времето, което беше такова". В цивилизованите държави правото на хората на мобилност се приема като нещо естествено и аз смятам,че е напълно нормално да се търси онова място под слънцето за всеки човек,където ще може да си изкарва прехраната и да живее човешки. А за Варна и на мен ми е мъчно, защото в момента е мръсна, разкопана и задръстена от строителни материали,коли, мизерни сергии по улиците и т.н. Макар, че и много нови и модерни сгради са построени, не е зле да помислят тези,които управляват града за впечатлението, което прави с вида си на туристите, не само на чужденците но и на онези българи като нас, които биха искали да му се порадват понякога, както преди...
цитирай
18. thomas - Вратарят хвърля силно напред и... автогол.
28.05.2007 14:49
"не е зле да помислят тези,които управляват града за впечатлението, което прави с вида си". Автогол. Нали разбираш, че именно това, което казваш, е единствената причина за пораждането и съществуването на движението "селяндурите вън". Не че сред тях няма и много свестни хора, които са готови да вървят напред, но важно е не какво правят отделните хора, а какво постига групата като цяло.
цитирай
19. анонимен - Както вече казах,
28.05.2007 15:56
Както вече казах, грозното в иначе прекрасния град не са хората,които са отишли там да работят от където и да било, а непочистените, задръстени със строителни материали и сергийки с боклуци улици и точно това зависи от тези,които управляват града, а с хора, които употребяват изрази като "селяндурите вън" и са на такова мнение аз няма да споря, под достойнството ми е.
цитирай
20. thomas - Селяндур е състояние на духа...
28.05.2007 15:59
Селяндур е състояние на духа, а не сертификат за произход. Човек от село може да е джентълмен, а от града - селяндур. Въпросът е че статистиката все пак говори друго, а изключенията са си изключения. Та мисълта ми беше, че това със сергийките с боклуци надали го правят хората с визия за развитие на града - правят го именно *********** (така ще ги означавам вече, щом те притеснява понятието). Или ако понякога не го развиват самите те, то те го подклаждат, като са му клиенти.
цитирай
21. анонимен - zelenavarna@abv.bg
31.05.2007 21:21
16 август 2006

ДО ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ – ВАРНА Г- н КАНДИЛАРОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВАРНА Г-н ГУЦАНОВ

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА – ВАРНА Г-н К. ЙОРДАНОВ

ДО РЕДАКЦИЯТА НА В-К „24 ЧАСА /МЕСТЕН/

ДО РЕДАКЦИЯТА НА В-К „ТРУД” /МЕСТЕН/

ДО РЕДАКЦИЯТА НА В-К „НАРОДНО ДЕЛО”

ДО РЕДАКЦИЯТА НА В-К „ЧЕРНО МОРЕ„

ДО РЕДАКЦИЯТА НА В-К „ЧЕРНОМОРИЕ”
ОТВОРЕНО ПИСМО
от
Ръководството на гражданско сдружение „Зелена Варна”

ОТНОСНО: Допускането на интензивно автомобилно
движение и силното урбанизиране на Морската градина

Ръководството на гражданско сдружение „Зелена Варна”, на основата на реакцията и запитванията на много членове и симпатизанти на организацията относно силното урбанизиране на Морската градина, и на базата на проведената анкета с граждани и гости на града, се обръща към Вас като фактор и възможност за решаване на този ежедневно утежняващ се проблем.

При проведената анкета с граждани и гости на града се оказа, че 84% от анкетираните смятат, че Община-Варна е трябвало да проведе обществено допитване до жителите на града преди да допусне и разреши строителство в Морската градина. По-голям е процентът от анкетираните които са против допуснатото частно строителство в Морската градина, а именно-94%. Голяма част от анкетираните – 83% смятат, че трябва да е абсолютно забранено строителството в Морската градина. Най-силна е реакцията на анкетираните относно допуснатото автомобилно движение на територията на Морската градина - 96% са против това неадекватно спрямо статута на парка състояние. На основата на гореизложеното както и въз основа на мненията на членовете и симпатизантите и на професионалното виждане на експертите към сдружението, ръководството на гражданско сдружение „Зелена Варна”

ПРЕДЛАГА:

1. Да се анулират всички издадени до момента пропуски за допускане на лични автомобили в Морската градина.

2. Да се премахнат всички пътни знаци създаващи условие за градско движение в Морската градина.

3. Зоната от градският басейн до Областна хидро-метеорологична служба-Варна, да бъде обявена за зона без автомобилно движение.

4. Да не се допускат автомобили до тенис-кортовете, за целта да се използва паркинга на Двореца на културата и спорта.

5. Да се премахнат сложените бариери на алеите от двете страни на автомобилния подлез на Двореца на културата и спорта и се възстанови предпазната ограда.

6. За нуждите на р-т „Хоризонт” при сватба да се допускат само до три автомобила, останалите да ползват паркинга на „Акациите”.

7. Зареждането на обектите, особено тези на плажа да става във време извън интензивния пешеходен поток.

8. Разрешение за влизане в Морската градина трябва да имат само специализирани автомобили на съответните градски служби /полиция, бърза помощ, пожарна, сметосъбиране и др./ както и коли, превозващи инвалиди.

9. За потребностите на обектите след ресторант „Хоризонт”, да се изгради паркинг /непосредствено до пътя/, включително и за нуждите на „Делфинариума”.

10. Да се разработи от Общината съвместно с неправителствените организации във Варна –Правилник за управление, поддържане и ползване на Морската градина.

11. При разработването на Общия устройствен план на Варна, в частта си за Морската градина да се извърши обществено допитване. Ако Морската градина не е включена в рамката на заданието за ОУП на града, да се възложи изработването на ландшафтно устройствен план за парка.

12. Да се спре процеса на реституция да се използва за ново строителство. Общински съвет - Варна да предложи и вземе решение след реституционни претенции в Морската градина, да се премине към отчуждаване за обществени нужди. По този начин ще се възмездят собствениците и ще се запази Морската градина.

Основният мотив за това отворено писмо е, че не може да бъдат оправдани административни актове или действия, които са против здравето на населението и нарушават основния статут на една територия за обществено ползване създадена преди сто години за отдих и рекреация.

ЗА РЪКОВОДСТВОТО НА ГС „ЗЕЛЕНА ВАРНА”:

м. Август 2006 г. град Варна
цитирай
22. jokera - А така.
02.06.2007 07:17
Право куме в очи. Само че не им пука и на кмета и на областния управител и т.н.

Постоянни комисии на Общински съвет

АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВА, УСТРОЙСТВО, ОРГАНИЗАЦИЯ И РАЗВИТИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА
ОБЩИНАТА И НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА"
1. Георги Пасков Ташков - председател
2. Красимир Минков Маринов
3. Балин Борисов Балинов
4. Христо Павлов Контров
5. Красен Петков Железов
6. Веселин Христов Данов
7. Снежана Николова Донева
8. Христо Стефанов Досев
9. Иван Стоянов Славков
10. Николай Филев Джагаров
11. Иван Русев Русев
12. Бранимир Балачев
13. Кремена Йорданова

"БЛАГОУСТРОЙСТВО И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ"
1. Ради Димитров Радев - председател
2. Владимир Николов Караджилов
3. Иван Стефков Иванов
4. Бейхан Неджми Хасанов
5. Тодор Игнатов Мутафов
6. Илия Христов Кафалийски
7. Олег Павлов Павлов
8. Георги Пасков Ташков
9. Тодорка Павлова Коларова
10. д-р Янко Станев
11. Красен Железов

"ОБЩЕСТВЕН РЕД И СИГУРНОСТ"
1. Христо Стефанов Досев - председател
2. Ради Димитров Радев
3. Ивайло Симеонов Бояджиев
4. Григори Борисов Бонев
5. Христо Павлов Контров
6. Веселин Христов Данов
7. Илия Христов Кафалийски
8. Аврам Иванов Тодоров
9. Пламен Градинаров "
КОРУПЦИЯ"

1. Делян Иванов Друмев - председател
2. Христо Стефанов Досев
3. Пламен Цветанов Градинаров
4. Веселин Христов Данов

Четейки внимателно редовете а не между тях ще видим имена на които със сигурност Морската градина им е последна грижа.
цитирай
23. анонимен - Bravo!
02.06.2007 07:54
Bravo pich.
Shte natiskame. Triabva da go pravim. Morskata gradina e nasha,na vsichki... a ne na niakakvi TIM-adjii i prostaci sas zavedenia.
Valyo
цитирай
24. svoboda64 - Носталгично за града на детството ми,
19.08.2007 12:13
разярено - за апатията на бившите ми съграждани,
оптимистично - за непредаващите се
и романтично (ако могат да си го измислят) -
за туристите и печащите се по плажа:))

Аз лично започвам да се дразня от "цивилизацията" и наистина ми е мъчно за дивото, за зелено на моето детство...
То сега децата ни израснаха по кафенета
защото са под път и над път,
а зеленото все повече е изтикано в ъгъла:))

Ех, криворазбрана цивилизация:)
Привети на градския!

Не съм стъпвала във Варна от 3 години. Все отлагам, последният път ми беше безкрайно мъчително...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3712992
Постинги: 347
Коментари: 1376
Гласове: 3079
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930