Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2018 08:34 - Карта таро за деня - Звездата
Автор: jokera Категория: Хоби   
Прочетен: 1441 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Карта таро за деня - Звездата

Колода карти: Кристин Димитрова

Тълкуване: според Кристин Димитрова

Изтеглена: в нормално положение

Звездата

image

Седемнадесет ни връща към осмицата на ново ниво (1+7= 8) и това е голямо  облекчение след тази силна поредица от разкриващи тъмното си лице числа. Осем, вертикално изправеният знак на безкраиността, показва, че нищо лошо не е окончателно и нищо страшно не е завинаги. Осем, числото на космическото равновесие, идва, за да надгради злото с добро, да окуражи нещастника и да повдигне падналия.

image

       Звездата е картата на надеждата. Най-устойчивият ориентир за моряка и  едничката сигурност за нощния пътник, звездата е ангел хранител. Тя е пътеводната светлина в живота и окото на Бога, който бди дори над най-нисшите си твари. След „черната нощ на душата”, звездата

е  първият пробив в мрака, който ни приканва да продължим. Звездата е личната пътека под краката на всеки.

image

       На картата Звездата е изобразена като дългокоса девойка, която излива вода от две делви в езеро. Езерната вода символизира тайната на живота, докато течащата вода е „жива вода”. Делвите в ръцете на девойката показват как водата може да се преобразува от езерна в течаща. Сините и коси разкриват, че тя мисли със сърцето си. Зад гърба и се вижда Дървото на живота, върху което е кацнала една птица или пеперуда, в зависимост от колодата. Младата жена е гола и несмутена от това, сякаш е в райската градина отпреди грехопадението. Но независимо от всички прилики, градината на Звездата не е Едем. Никой не тръгва от градината на надеждата, а само отсяда в нея. Като оазис или попътен пристан, тя става видима едва след първото препятствие по пътя. Що се отнася до дрехите, надеждата винаги е била гола.

       Езерото в нозете на Звездата крие неизвестни дълбини.

Водата, която в 17-та карта е като радостна новина след затишие, все пак никога не е напълно еднозначна, защото както е породила живота, така може и да го отнеме. Хората открай време са подозирали, че езерата кроят чудовища в недостъпните си дъна, макар това да не е спряло никого да утолява жаждата си от бистрата им повърхност. Пренесено върху живота, символичното значение на водата разкрива, че той може да е тревожно непрозрим в дълбините си, но дори малко от щедростта му стига, за да подкрепи пътника в дългото му усилие.

       Водата още възражда, лекува рани и отмива болката. С деликатната си настойчивост тя е единствената стихия, която успешно се противопоставя на Огъня. Така Звездата в своята крехкост и ранимост надмогва ефекта на Кулата, като напомня, че има какво да се прави и накъде да се върви. Със Звездата завършва една скрита серия на изпитание през четирите елемента: Умереността (въздух, андрогин), Дяволът (земя, андрогин), Кулата (огън,фалическа) и Звездата (вода, женска). Всяка карта е отговор на предходната, като пренася част от белезите ѝ, но е противополжна в най-важните. Звездата е окуражаващото завръщане върху изгубения съдбовен път. Тя е и началото на нова серия от небесни тела с влияние върху човешкия живот. От нея погледът се вдига от земята и се отправя нагоре с дързостта, с която персонажите от първата десетка на големия Аркан имаха куража да гледат. Те обаче не биха се борили със съмнението.

       Звездата е това, което древните гърци са наричали „психопомп”, или водач на душите. Юнг използва думата, за да обозначи свързващото звено между човека и чувството му за неговата висша цел, съдба или призвание.

       В живота Звездата се проявява като неочаквана среща, нова работа, предложение, помощ, телефонно обаждане, обещание за ново бъдеще. На нея социалната висота ѝ е чужда и тя е еднакво добра както към Глупака, така и към Императора. Това е още един контраст между Звездата и Падащата кула, която задължително включва високомерието да си нещо повече от другите.

       Звездата на фона на черното небе е дългоочакваната „светлина в тунела” за този, който е сломен от Кулата, и дори за оня, който не е оживял след нея. Според маите звездите са душите на мъртвите, а пророк Данаил казва: „И много от спящите в земния прах ще се събудят – едни за вечен живот, други за вечен укор и посрама. И разумните ще сияят като светилата на твърдта, и ония, които са обърнали мнозина към правда – като звездите, вовеки, за всякога” (Данаил, 12:2,3). В Тарото всяка карта може да се окаже изход, но това просто се смята за нова врата. Надеждата не би съществувала, ако не можеше да се пребори с края. В горната половина на картата са изобразени осем осемлъчи звезди, като една от тях е централна и по-голяма. Специалното и положение напомня за Слънцето, но дори това да е така, в 17-то Аркан  то е още далече и се вижда като звезда. Осемте лъча влизат в пряка аналогия с осемте листчета на лотоса от традиционните будистки изображения. Въпреки че търсенето на връзки между будизма и Тарото е непосилна задача, аналогията е впечетляваща: лотосът разцъфтява над първичните тъмни води, за да огрее света с чистотата си.

       Според някои окултни тълкуватели Звездата е Венера, а според други броят на изобразените небесни тела сочи към Плеядите. Звездата обаче най-вероятно е почитания от египтяните Сириус – най-яркото нощно светило, което се вижда почти от всяка точка на земята. Появата му на северния небосклон е предвещавала годишния разлив на Нил и началото на изпълнен с труд и очаквания за благоденствие живот. Сатис, богинята свързана със Сириус е била почитана като дарителка на водата. Тя е донасяла не само период на нов растеж, но е можела да очиства душите.

Корона от звезди носят Богородица, Изида и Ищар. В алхимията осемлъчната звезда означава постижение и завършенст. Преди две хиляди години звездата на Витлеем свиква мъдреците на Изтока и цяла нова епоха започва началото си от едно новородено дете сред пустинята. Смята се, че звездната карта определя съдбата.

       И дори падащите звезди изпълняват желания.

Тълкуване при гадаеене:

       Пътеводната ви звезда бди над вас и ви закриля. Надежда, нови възможности. Вяра, вдъхновение, прекрасни перспективи, оптимизъм. Подновяване на жизнените сили. Подадена приятелска ръка в труден момент. Не ви е лесно, но помните закъде сте тръгнали. Събитие, което ви вдъхва кураж.

Лек и весел характер, младост, чувствителност, отзивчивост.

Обърната карта:

        Песимизъм, разочарование, униние.  Самозалъгване, фалшиви надежди. Низходяща развръзка на добро начало. Дезориентация. Не забравяйте закъде сте тръгнали.

Звездата се скрива зад облаци, но това не означава, че е изчезнала.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3713292
Постинги: 347
Коментари: 1376
Гласове: 3079
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930