Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2018 16:00 - KАК ДА НАПРАВИМ ДЕНЯ СИ ПО-ДОБЪР С ТАРО?
Автор: jokera Категория: Хоби   
Прочетен: 549 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Карта Таро за деня - Справедливост

Тълкуване: според Хайо Банцхаф
Колода: на А. Е. Уейт
Изтеглена: В нормално положение

Справедливост ( Justice )
image

Архетип: Съдия

Буква: Хет = Ch, символи: поле, семейство, стена, жив плет. Числово значение: 8.

Число: 8=числото на справедливостта и равновесието, доколокото се дели на две равни части (4 и 4), които на свой ред също магат да бъдар разделени по същия начин.

На всеки осем години лунния и слънчевия календар се уравняват.

Осмоъгълникът е фигура, предходна между квадрата и кръга, символ на посредничеството между земния и божествения план.

Осем“ като дума в много езици се отъждествява като противоположност на „нощ“, тоест символизира бодърстване, светлина.

image

осем

нощ

acht

nacht

eight

night

huit

nuit

otto

notte

octo

noctu

K.Г.ЮНГ:

„Моралът не е донесен във вид на скрижали от планината Синай, не е бил натрапен на хората, моралът е функция на човешката душа толкова древна, колкото човечеството...

Това е инстиктивен регулатор, слагащ ред в общия живот дори за стадото животни.“

Цитат:

„Аз повече обичам злодея, който осъзнава, че е злодей, отколкото праведника, който съзнава, че е праведник. За слодеите, мислещи се за праведници, казано: „Те няма да се отклонят от пътя и на прага на ада.“ Тъй като са сигурни, че и в ада ги водят само за това, за да могат да спасят попадналите там души.“

Повести на хасидите
image

Образи:

Добродетелта като основа на личността, архангел Гавраил, изгонване от рая, цар Соломон.

Символ Марсилско Таро:

Везните като символ на равновесието и като измервателен уред. Ръката държи меча така, че той не може да служи за нападение, нито за защита, а само за различаване, за избор и за произнасяне на присъда.

Символ Таро на Уейт:

Две колони и завеса между тях (както при II Аркан). Тя е виолетова на цвят – това е последния цвят от видимия спектър. Зад него са златните небеса. Ограничеността на земната справедливост. Меч и червена мантия = Марс.

Везни и зелена яка = Венера.

Дъщерята на Марс и Венера (Арес и Афродита) е Хармония. Десния крак (символ на съзнанието) се вижда. Това е Дика (Астрея) напуснала земята през железния век и се превърнала в съзвездието Дева.

Аналогии:

Кодифицираното право като абстрактен израз на правораздаването.

image

Съвет:

Отговаряй за себе си. “Ти си свободен да правиш всичко, което искаш. Но бъди готов за последствията“.

Шелдън Коп

Качество:

Средно, съединително звено между идеалния образ и неговото материално въплъщение. Обективност, справедливост, критика на миналото, способност за вярно съждение.

Цел:

Съхраняване на равновесието, реда. Стабилност, честност, съждение, осъждане, избор, различаване, способност да отстояваш правата си.

Сенчеста страна:

Стремеж да бъдеш винаги прав, „Law and Order” (закон и ред – англ.), предразсъдъци.
image

Традиционно тълкуване:

(положително) Благополучен, справедлив, законен изход от делото, равновесие, искреност, отказ от стари навици.

(отрицателно) Несправедливост, предвзетост, самоизтезание, жестокост, нечестност, фарисейство. Спектърът на значенията на тази карта е много широк: това е и чувството за справедливост, и умението да съдиш вярно и здраво, за които са нужни обективност, и готовността за компромиси, а понякога и „соломоновска“ мъдрост. Нужно е и умение да избираш.

Картата на Справедливостта напомня за думите на Гьоте: „Само законът може да и даде свобода“, защото беззаконието води след себе си правото на силния, тоест произвол и безправие на слабите. Благодарение на своя номер VIII (2х4) тази карта е взаимно свързана с Императора (IV), чиято основна роля всъщност се заключава в това да поддържа реда. Правото отдавна е изобразявано във вид на жена. В същото време композицията на тази карта напомня за Жрицата (II). Това показва, че правото и правосъдието изискват не само умение да се мисли логически, но и тънка чувствителност.

Уейт не е сметнал за нужно да обясни защо е променил на места тази карата и картата на Силата (IX) в реда на следването Арканите. Затова и няма да гадая за причините, подбудили го да направи това, а ще запазя традиционния за тях порядък, за което си имам причини:

1) номерологична: 8 – това е числото на справедливостта, а 11 е числото на греха и:

2) логическа: Големите Аркани се разделят на две десетици (декади), първата от които започва от „мъжката“ карта на Магьосника (I), съответно втората трябва да започва с „женската“ (ХI). Тази карта олицетворява уравновесеност, равновесието на силите. То не трябва да се смесва с вътрешната хармония, на която е посветена картата Умереността (XIV). Под „равновесие на силите“ може да се разбира и това равновесие, което се е установило в резултат на надпреварата във въоръжаването. В някои позиции тя може да означава „благополучен изход на някаква работа“, макар че понятието „благополучен“ не е задължително да означава „такъв какъвто сте искали“ и в никакъв случай не означава вашето благополучие да бъде за сметка на някой друг.
image

Това е картата на Справедливостта, тоест изходът във всеки случай ще бъде справедлив, но той може да бъде и неблагоприятен, защото за всичко рано или късно се плаща. Така тя може да означава негативни последствия за някакви действия, извършени от вас преди това.

Житейски опит:

Възстановяване на справедливостта. Установяване на равновесието на силите в каквато и де е съвместна дейност, спор, конфликт. Период, когато човек е способен да съди справедливо, готов за компромиси и напълно се владее. Но картата може да служи и като предупреждение: трябва да се играе по правилата – честно.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3707893
Постинги: 346
Коментари: 1374
Гласове: 3078
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930