Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2014 18:35 - Сънищата и съновната програма
Автор: jokera Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1553 Коментари: 0 Гласове:
2



".....Например една от групите разработва начини за прогнозирате и управление на събитията. Вечe нещичко са постигнали, методиките им работят чудесно. Ето, погледни онази пейка... - Борис спря и кимна вляво от тях. - Искаш ли върху нея да кацне птичка? До десет секунди? Започвай да броиш! Хайде, не се стеснявай!
Той се усмихваше. На Максим му се стори, че има някаква уловка.
-Сериозно ли? - попита неуверено той.
-Абсолютно. Впрочем може да не броиш повече... -Борис отново посочи пейката.
Максим погледна към нея - и трепна.
Пред очите му от клоните на близкото дърво върху облегалката й кацна врабче. Поскача малко насам-натам, остана неподвижно за миг, сетне изпърха и отлетя.
Борис с любопитство погледна Максим:
- Как ти се стори?
- Интересно е - съгласи се той и двамата бавно продължиха напред. - Но може и да е просто съвпадение?
- Може. Но не е. Искаш ли още някакъв пример?
- Ако е възможно...
- Добре. До една минута при теб ще дойде човек и ще те попита колко е часът. Достатъчно убедително ли ще бъде?
- Може би... - Максим се замисли, като се опитваше да прецени вероятността за такова събитие. Да, нищо свръхестествено нямаше. Но пък за цялото време, откакто разговаряха, никой още не беше попитал колко е часът.
- Ето го, вече идва. Онова момче. - Борис посочи с леко кимане момчето, което ги приближаваше. Според Максим възможността именно това момче да ги попита за часа беше нищожна. Дори се усмихна: какво ли щеше да каже Борис, когато то ги отмине? Но то не ги отмина! Спря на няколко метра от тях, погледна часовника си и тихичко изруга - явно беше спрял.
-Извинете, бихте ли ми казали колко е часът? - обърна се момчето към Максим.
Борис стоеше безучастно, сякаш това въобще не го засягаше.
Максим мълчаливо показа циферблата - гърлото му беше пресъхнало и не можеше да издаде звук.
-Благодаря - момчето кимна и ги отмина, като в движение навиваше часовника си.
Борис хвърли поглед към Максим:
- Нещо да кажеш?
- Впечатлява - призна той. - Но как е възможно?
- Просто зная как е устроен този свят и какви закони го управляват. Това означава, че мога да манипулирам реалността. Именно това е знанието на хакерите на сънища.
Максим помълча няколко секунди, за да събере мислите си:
- Каза, че с това се занимава една от групите? Значи те са много?
- Зависи. Има няколко основни групи, в тях са онези, които започнаха движението на хакерите, така да се каже, бащите основатели - Борис се подсмихна. - Аз съм представител на една от тях. С всяка такава група са свързани няколко други, в които влизат хакери от второто поколение. Има и такива, които засега само се интересуват от нашата дейност, ориентират се в публикуваните ни разработки. Всички те са свързани с нас. В някои страни и градове има групи, които работят въз основа на същите идеи, но самостоятелно, без да сме свързани. Така че, общо погледнато, не сме кой знае колко много.
- Имам още един въпрос: за света на сънищата. Защо сте избрали именно него за своите изследвания? Дава ли той нещо в практичен план?
- Разбира се - отвърна Борис. Те бяха стигнали до края на алеята, обърнаха се и тръгнаха обратно. - Съновният свят позволява да се намерят ключовете към много от тайните на мирозданието. Обикновено хората гледат на сънищата като на нещо несъществено, в най-добрия случай се опитват да ги тълкуват. Влез в която и да е
книжарница и ще видиш, че е пълно с всякакви съновници. Хакерите подхождат другояче.
-Как?
-Да поседнем - Борис се отправи към близката пейка. Максим се приготви да слуша и съжали, че няма диктофон, но се утеши с мисълта, че паметта му никога не го подвеждаше.
- В началото - продължи Борис - се опитахме да установим какви закони действат в съновния свят. Това беше трудна, но увлекателна дейност. Оказа се, че в съня на човек винаги съществува забрана за осъзнаване.
Можеш ли да ми кажеш какво си сънувал снощи?
- Уж бях на лекции, после търсих в магазина резервни части за телевизори, после някой ме гонеше, но нищо повече не помня...
-Но знаеше ли, че спиш?
- Не - поклати глава той. - Сега разбрах какво намекваш: Кастанеда пише, че в съня си можеш да се осъзнаеш. Тоест да знаеш, че спиш.
- Точно така - съгласи се Борис. - Обикновено човек насън бива прехвърлян от сюжет на сюжет. В този смисъл прилича на сляпа марионетка. Кой обаче я управлява? Какво те ръководи насън и те заставя да правиш нещо?
Максим сви рамене:
- Не зная. Никога не съм мислил за това.
- Там е проблемът - кимна Борис. - Сънищата за нас са толкова обичайно нещо, че дори не се замисляме защо в тях нещо се случва именно така, а не иначе. Сънят си е сън, какво толкова да му мислим? А хакерите се замислиха и резултатът беше твърде интересен: всеки наш сън съответства на определена програма.
Променя се сънят, променя се и програмата. Представи си как някой от време на време сменя дисковете в плейъра - в съответствие със записа на поредния диск ти се предлага един или друг сюжет на съновидение. И ти, понеже си послушна сляпа марионетка, дисциплинирано „озвучаваш" този запис. Тоест, вършиш нещо, с някого се биеш, бягаш или гониш. Десетки сюжети, а в тях ти си главното действащо лице. При това нямаш възможност да промениш записа, той е достъпен само за четене - „Read only", казано на компютърен език.
Но щом нашите сънища се определят от някаква защитена програма, то веднага се появява въпросът: а не може ли тя да бъде пробита, „хакната"?
- Оттук и названието на групата: „Хакери на сънища" - досети се Максим.
- Да - съгласи се Борис. - Какво съветва Кастанеда да правим, за да се осъзнаем насън?
- Да търсим ръцете си - уверено заяви Максим. - Да ги видим насън.
-  Правилно. Но какво представлява това действие, защо ни е то? Има ли смисъл?
-  Помага да разбереш, че спиш. Засега това разбрах. Борис продължи:
- Смисълът е в това, да вмъкнеш в програмата на съновидението своя малка програмка. „Вирус", който бавно, но неотклонно ще върши разрушителната си работа. В края на краищата съновната програма ще аварира - и ти ще осъзнаеш, че спиш. Фактически ще се събудиш насън, съзнанието ти ще се освободи от контрола на
съновната програма. Сънят ще се превърне в съновидение. Как мислиш, какво ще се случи после?
- Ще направя нещо в съновидението си. Нещо по своя воля.
- Да, но за кратко. Много скоро - след минути, или дори секунди, съновната програма ще забележи аварията. Ще се опита да възстанови статуквото, тоест: или ще загубиш съзнание и ще се потопиш в обикновен сън, или просто ще бъдеш изхвърлен от съновидението и ще се събудиш. Но все пак ще получиш трохичка опит.
С времето, ако не правиш грешки, тези трохички ще стават все повече. Накрая ще стане нещо чудно: на съновната програма ще й омръзне да се занимава с теб и просто ще прехвърли статуса ти на по-високо ниво.
Тоест ще узакони съществуващото положение. Също като в живота. Колкото повече е нагушил някой крадец, толкова повече шансове има да стане депутат, губернатор, че и президент. Изборите окончателно ще укрепят новия му статус.
- Това вече е ясно - Максим се усмихна. - Макар че засега разговорите за съновиденията си остават за мен гола теория. Но вече започнах да търся ръцете си насън.
- Това с ръцете е добре, но мога да ти предложа по-ефикасен начин. Чете ли нещо за картографията на сънищата?
- Четох, но засега не съм се задълбочавал - призна Максим. - Наблягам върху Кастанеда.
- Това е добре. Но в практически смисъл се заеми с картографията на сънищата. Ако, разбира се, наистина те привличат тези теми.
- Привличат ме - отговори Максим. - И още как...
- Просто трябва да си дадеш сметка, че животът ти може кардинално да се промени. Нещо повече - може да загинеш и аз съм длъжен да те предупредя за това. Рискуваш вече само заради факта, че седиш заедно с мен на тази пейка. Това не е игра. Трябва да разбереш, че нещата наистина са сериозни.
- Разбирам - каза Максим...."


-------------------------
Непознат откъс в интернет... 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3698763
Постинги: 346
Коментари: 1374
Гласове: 3078
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031