Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2008 07:40 - БОГОВЕ, ХОРА, МАСКИ.
Автор: jokera Категория: Туризъм   
Прочетен: 7082 Коментари: 2 Гласове:
0



Варненският археологически музей организира трета национална изложба от поредицата „Съкровищата на България”.

image

Богове, хора, маски.” За разлика от първите две национални изложби,тук тази впечатлява не с блясъка на злато, колкото с великолепните паметници на античното изкуство от България, много от които открити наскоро и такива които са непоказвани до сега. Ораганизаторите на изложбата с невероятен финес са подредили за всички нас, чудесни произведения показващи религиозният светоглед и стремежът към безсмъртие у траки, елини и римляни. От богатото антично наследство на българските земи са подбрани едни от най-хубавите паметници, илюстриращи духовната култура на древните общества.
Основен акцент в изложбата са различните видове маски от античната епоха.
image
За първи път във Варна е изложена златната маска-фиала, открита през 2004 г. от Г. Китов в могилата „Светицата”, край Шипка, Казанлъшко. Тя е част от богатия погребален инвентар в гроб на тракийски цар и е датирана в V в. пр. Хр. Маската-фиала е изработена от 23-каратово злато и тежи повече от 600 гр. Тя изобразява мъжко лице с индивидуални черти, мустаци и брада и е известна като „маската на цар Терес”.
image
Други интересни експонати са трите шлема-маски от римската епоха. Бронзова маска от II век, открита в гроб на младо момиче от Одесос. Тя изобразява Медуза-Горгона. Статуите и главите на различни богове от гръко-римския пантеон са обособени в отделна тематична група. Един от най-интересните експонати в тази група е бронзова глава на Аполон от II век, открита в Сердика (дн. София). Тя е в естествен размер и повърхността й е позлатена.
image
 За първи път във Варна се показва и една мраморна статуя на Понтийската майка на боговете от II-I в. пр. Хр., открита миналата година в нейния храм в Балчик.
image 
Изложбата съдържа и  голям брой бронзови статуетки, които изобразяват и някои други богове от гръко-римския пантеон: Зевс, Атина, Арес, Афродита, Виктория, Дионис, Хермес, Ерос, Немезида-Тюхе както и Дарзалас-Великия бог на Одесос.
 image
Друга тематична група образуват статуите на митологични герои и изображенията на хора. Един от най-интересните експонати в тази група е мраморна статуя на Херакъл от II-III век, открита в римското селище Рациария (дн. с. Арчар, Видинско).

imageimage
 Друг интересен експонат е мраморна статуя на Орфей от II-III век, открита в Августа Траяна (дн. Стара Загора). Митичният тракийски музикант е изобразен свирещ на лира и заобиколен от лъв, бик, пантера и гущер. От изображенията на хора най-интересни са портретите на римските императори Каракала от мрамор, открит край Свищов и на Гордиан III от бронз, открит в с. Никюп, Великотърновско. Към същата тематична група спадат и бронзовите. Те впечатляват с точното предаване на специфични расови белези: един от тях изобразява негърка а други-варвари.

Кой път да поема от тук? - попита Алиса.
    - Зависи къде искаш да стигнеш - отговори Усмихващият се котарак.
    - Няма значение - отвърна Алиса.
    - Тогава няма значение и кой път ще поемеш - усмихна се загадъчно Котаракът.
    - ...стига да стигна някъде - допълни Алиса.
    - О, това със сигурност ще се случи, каза Котаракът, стига да вървиш достатъчно дълго.
                                                                                               Луис Карол



Тагове:   маски,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. skribezium - jokera,
26.05.2008 21:08
А показват ли и част от Варненското златно съкровище, което е от същото време на откритата Долнославска праисторическа могила?
цитирай
2. skribezium - jokera,
26.05.2008 21:09
Исках да кажа от същия период на каменно-медната епоха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3710155
Постинги: 347
Коментари: 1376
Гласове: 3078
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930