Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2014 22:22 - Замъкът в Бран-Румъния
Автор: jokera Категория: Туризъм   
Прочетен: 2673 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.03.2014 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Втора част

Бран

Castelul Bran

http://www.bran-castle.com/


Докато крепостта в Бран е под ръководството на влашкия войвода Влад, управителите на крепостта са замесени в много злоупотреби с власт, особено когато става дума за регулирането на стоки. Тези нарушения  пряко са засягали търговците на Брашов, но многобройните им жалби не успяват да постигнат желания резултат. През 1458, ситуацията става толкова отчаяна, че жителите на Брашов предприемат радикални стъпки, като насилствено превземат крепостта и затварят управата.

 Отношенията между управата на замъка и жителите на Брашов са се влошили още веднъж през 1485 г.  Вечните злоупотребите с власт на управата на замъка са съпроводени с безкрайни претенции , подадени към  трансилванските войводи относно приноса Брашов към поддържането на замъка Бран. За жителите на Брашов , те са непрекъснат източник на повишено недоволство.

 

През 1486 година за първият път, е изготвен план, включващ замъкът в Бран в областта на Брашов . Този план би предложил решение за напрежението, което е натрупано в областта , особено защото това би подчертало взаимната зависимост на развитието на град Брашов и количеството на търговския трафик през дефилето Бран. Планът се проваля, благодарение на натрупаните предразсъдъци от това време , че само благородници избрани от краля могат да бъдат назначавани като управители . Зависимостта на крепостта от управата на град Брашов , въпреки  всичко това, постоянно се увеличава.

 

През 1723, е извършен ремонт на северната кула на замъка, както се споменава в един надпис. Замъкът е бил повреден с течение на времето, от честите обсади, от обществената небрежност, както и природните сили. През 1593 г. е имало експлозия в мелницата на замъка, през 1617 силна буря унищожава покривите.Замъкът също претърпява сериозна реконструкция по време на царуването на Габриел Бетлен (1613 - 1629), когато портата и кръглата кула са ремонтирани.

От 1836 г., замъка Бран загубва военното и търговското си значение , след като границата между Трансилвания и Влашко е преместена в планините . Въпреки че Бран престана да бъде граничния и митническия пункт на Австро -Унгария, замъка продължи да бъде административен

Между 1883 и 1886 г. имперските власти са се съгласяват , по настояване на жителите Брашов , за да поправят щетите , направени в замъка по време на революцията от 1848 г. и по време на Руско -турската война от 1877 година. Извършват се обширни възстановителни работи .

През 1888 администрация на Брашов прехвърля замъка във владение на горското стопанство на региона. В продължение на 30 години, замъка запада – той  е бил обитаван, до 1918 г., от лесовъдите и горските инспектори.  След 1918 г., Трансилвания става част от Велика Румъния. На 1 декември 1920 г., гражданите на Брашов, чрез единодушно решение на градския съвет, воден от кмета на Карл Шнел, предлагат замъка на кралица Мария която с неустоим импулс,печели сърцата на населението на цялата страна.Замъкът се превръща в любимата резиденция на румънската кралица , която го възстановява така, че да се използва като резиденция на кралското семейство.

От 1920 до 1932 г. замъкът е превърнат в кралска лятна резиденция , реновиран от чешкия архитект Карен Лиман , който е проектирал замъците Пелеш и Pelisor. Изкопан е  57 метра дълбок кладенец в двора на замъка за да даде достатъчно вода. През 1932 г. в замъкът е добавена и водноелектрическа централа на потока Турку,  за да светне не само  замъка , но също така електроцентралата е свързан с градовете Бран , Simon и Moeciu . Признателните жители благодарят на  кралица Мария , за която тя е посочено в нейните писания.

Районът около двореца е превърнат в един английски парк с две езера и чаена къща. Един асансьор е бил инсталиран в шахта за да се осигури лесен достъп между замъка и парка за кралицата , страдащи от артрит. Построени за още сгради: къща за гости , дървена църква , жилища за персонала , конюшни и гараж.

 

След , като Румъния губи териториите Южна Добруджа , сърцето на кралица Мария , което по нейно желание е било погребано  в параклиса на двореца в Балчик, то е донесено в своя саркофаг в Бран . Саркофагът съдържащ  сърцето се поставя в криптата параклис издълбани в скалите в долината до замъка . След смъртта на кралицата , нейното сърце е била поставена в сребърна кутия , която богато украсена със скъпоценности.

В последствие румънската принцеса Илеана построява  болница в Бран , която тя нарича " болница на сърцето на кралицата ", която обслужва лечението на ранени войници от Брашов. Болницата е бомбардирана от американски самолети . След 1945 г. , болницата продължава да се ползва от хора ранени и осакатени по време на войната както и от населението на региона. Принцеса Илеана се грижи за пациентите като медицинска сестра и дори работи в самата болницата . Тя продължи работата с големи усилия до януари 1948 година.

 

Принцеса Илеана и нейното семейство са били принудени да напуснат страната от новия комунистическия режим. Илеана се премества през Швейцария и Аржентина в Съединените щати през 1950 г., заедно с шестте си деца: Стефан (роден 1932 ) , Мария - Илеана ( родена през 1933 г. ) , Александра ( родена през 1935 г. ) , Доминик (роден през 1937) , Мария - Магдалена (родена през 1939 ) и Елизабет (родена през 1942 година).  .

1956 замъкът в Бран е трансформира от комунистическите власти в музей. В музея има три отдела: замъка - който съдържа парчета от кралското наследство; средновековните обичаи; и етнография - която включва традиционни къщи в парка в близост до замъка.

През септември 1990 г., принцеса Илеана , която от 1961 г. живее в манастир и е ръкоположена като Майка Александра , посещва замъка в Бран и се свидетел на повредените сгради, загуби и опустошения  между двете световни войни“ социалистическото строителството“ .

Скоро след това, на 21 януари 1991 г. тя почива и е погребана в православния манастир на Преображение Елууд Сити, Пенсилвания. Който тя основава и на който е игуменка . В гроба е поставена малка кутия, съдържаща земя от подножието на замъка Бран , която тя събира, преди да е заточена .

 

Реставрационни работи на замъка , които са започнали през 1987 г. , са  завършени и замъкът е отворен отново като музей.

През 2000 г. , за замъка Бран има заявени претенции от ерцхерцог Доминик Хабсбург и сестрите му , Мария Магдалена и Елизабет Сандхофер като законни наследници. През май 2006 г. те станаха собственици на замъка и свързаните с тях области, след решението на Румънското правителството. Румънската държавна администрация съхранява  замъка още три години, до 18 Май, 2009г. Преди възстановяването , Министерството на културата поръчва преместването на колекции , принадлежащи на румънската държава.  За да отвори отново в музея , семейството на Хабсбургите  извършва в замъка ремонтни работи и добавя артефакти и предмети от личната си  колекция . Официалното възобновяване на музея е направено на 1 юни 2009 година

 

На 1 юни 2009 г., замъка напълно  влиза в притежание на неговите законни наследници, ерцхерцог Доминик , ерцхерцогиня Мария Магдалена и ерцхерцогиня Елизабет.

image

image

image


image


Кой път да поема от тук? - попита Алиса. 

- Зависи къде искаш да стигнеш - отговори Усмихващият се котарак. 

- Няма значение - отвърна Алиса. 

- Тогава няма значение и кой път ще поемеш - усмихна се загадъчно Котаракът. 

- ...стига да стигна някъде - допълни Алиса. 

- О, това със сигурност ще се случи, каза Котаракът, стига да вървиш достатъчно дълго. 

  

 

Луис Карол






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3698855
Постинги: 346
Коментари: 1374
Гласове: 3078
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031