Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2017 23:38 - ПЛИСКА - Мистичните камъни
Автор: jokera Категория: Туризъм   
Прочетен: 1195 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 16.09.2017 00:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Необходими са обреди. image

 Кое ще направи днешния ден по-различен от другите дни и следващите минути – различни от другите минути? 


Разходката с Джокера до едно уникално място в България.
Всъщност според мен в най-уникалното селище в татковината ни. Там където е започнало всичко.


                                                          ПЛИСКА
                                 Първата столица на България.
                  

 


www.viastars.com


Предполагам, че вече сте минали през Националния историко-археологически резерват Плиска. Посетили сте голямата Базилика и сте наплискали очи с вода от чудотворния кладенец. Минали сте вече и през комерсиалния "културно-развлекателен" комплекс "двор на кирилицата" и сте преситени от "културен туризъм" Време е за нещо много специално...
Ще Ви заведа на едно езическо място. 
Място пълно  с неразгадани тайни.  Пропито с мистерия и занимавало доста доста изследователи, като започнем от Карел Шкорпил и завършим с многоуважавания и покоен вече проф. Рашо Рашев( смърта на който е също е мистерия, но това е вече друга тема). 
Отиваме да разгледаме 
ДЕВТАШЛАРИТЕ ИЛИ РУСАЛИЙСКИТЕ ГРОБИЩА.

image
 
                       
  
Около Плиска, са запазени едни уникални видове геометрично подредени камъни с митичното име Девташлари. Тяхният произход и предназначение е занимавал и измъчвал доста учени.
image

 

 Според Карел Шкорпил легендата за девташларите разказва, че камъните са носени от жидове (великани) и са оставени там, където ги заварила заповедта на владетеля в Плиска, защото градежът бил завършен и те са се оказали излишни. 

image



image

"Дикилиташлари" означава "побити камъни", а в другото име - "девташлари", Шкорпил извежда "дев" от перс. "зъл дух", "великан" или "чудовище". Тази етимология осмисля присъствието на жидовете-великани в легендата, но оставя встрани девойките и жените-великанки. "Дев" в наименованието "девташлари" може да идва от "деви", които в митологията на тюркските народи са жени, подобни на албастите. В Средна Азия съществуват вярвания, според които те са строители на крепости и духове-помощници на шамана. Тази им функция кореспондира точно с коледната песен за малка мома, която гради Дивна града Русалия.


Друга легенда твърди, че това със сигурност са Русалийски гробища.Кои са Русалиите ли?

В народния календар за Русалска се смята неделята преди или след Петдесетница и според вярванията тогава бродят русалии, невидими духове, които наказват за неспазени забрани с отнемане на ръце или крака. По същото време предимно в Северна България чети от мъже, наречени русалии или калушари, обхождат селата и лекуват болни чрез обредни танци и музика. Името Русалия идва от името на античния празник на розите, който бил тясно свързан с култа към мъртвите.   


image

 

Русалиите са мъже, които ходят в чети в нечетен брой (3, 5, 7, 9, 11, 13) участници. в групата цялата седмица те са побратими и откъдето минат, даряват хора и природа със здраве и добър приплод. Затова са чакани гости във всеки дом. Главатарят на калушарите наричат ватаф , а длъжността се заема по наследство - само по права мъжка низходяща линия. Само той може да бере лековити билки и само той знае заклинанието, което се изрича над билките и знамето. Със словесна магия предава чародейната сила на природата и над избраните от него калушари. За калушари се избират млади женени мъже, които са пъргави и здрави, да не са пияници, да са честни и добродушни, да пазят тайни и да издържат на лишения, защото цялата Русалска неделя те може да не се приберат у дома си.


image

 

 За да стане човек Калушар и да бъде посветен в тайните на този останал от езическо време обряд, той трябва да изрече следната клетва за вярност към Ватафа. Тя напълно показва каква е била най-голямата ценност за Българите - семейството и децата:

 "в къщата ми огън да не гори, коминът дим да не пуши, змии и гущери в него гнезда да вият, кукумявки и бухали в него да мътят. Жена ми люлка да не види, в ъгъла агне да не проблее, вол и крава, кон и кобила -  гласът им да се не чуе, куче да не полае, петел да не пропее. Тръни и бурени вред в къщата ми да растат. Аз с очи да не видя, с уши да не чуя, с език да не продумам, с крака да не ходя, с ръце да не ловя. Дето стъпна да съхне, що подхвана да гори, пред мен - чума, зад мен -холера, и земята костите ми да не приеме, ако пристъпя клетвата на Калушар"... 

                image

image




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3713026
Постинги: 347
Коментари: 1376
Гласове: 3079
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930