Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 10:24 - ЕДИН НЕВЪЗМОЖЕН...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1978 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

              ЕДИН  НЕВЪЗМОЖЕН  ВЕЧЕ  ЗА  ПОЛЗВАНЕ

                            ПАНОРАМЕН  РИМСКИ  ПЪТ…

 

   Крепостите на Византия, намиращи се в страната ни са в руини, остготите са ги разрушили при завладяването от тях на империята. Римските пътища обаче, строени от неразцепената още римска империя и тези от Византия с цел достигане на крепостите, строени усилено между ІV и VІІ век остават. Някои от римските пътища са запуснати, други се ползват от хората до днес. Значението им обаче за живота в този регион е голямо, особено за заселилите се по планинските региони. В миналото основнят поминък на хората е бил на първо място животновъдство и покрай него, поради планините от тор, земеделие. За да се разселят животновъдите по голяма част от планините ни, те са ползвали мрежата от римски пътища по тях. Не е пресилено като казвам, мрежата от пътища. Запознатите с планините знаят колко много римски пътища прекосяват планините, знаят и за категориите им, които са четири. Животновъдите са ползвали най-последната категория пътища, при които каменната настилка е широка само 80 см. Имало е и магистрали, посочвам една такава при с. Биволяне с широчина 4 метра. По тези тесни римски пътища, преминавайки през почти всички долини на реките животновъдите са навлезли в планината, търсейки паша и вода за животните си и закътано място за тях за село. Планината с най-много такиива села, някои запазени до днес е Източни Родопи, но същото важи за Западна Стара планина, за Видлич, за Руй, за Влашката планина, за Гребен планина.

    Освен тези тесни пътища, строени със стратегическа цел, римляните са строили и доста сериозни пътища, някои от които се ползват до днес от камиони, като е направено леко разширение. Големите пътища римляните са строили по долините на реките, но където долините се стесняват, стават скалисти, поради което римляните са изкачвали пътищата високо над проломите или ждрелата на реките. Така част от пътищата им се оказват панорамни, подобно на построеният с такава цел път покай яз. Батак. Има такива удивително красиви пътиища. В момента ми идва наум римския път успоредно на р. Искър, който върви по левия бряг на Искъра. Няколко десетки пътища се отклоняват от него, гъстотата им е най-голяма при село Елисейна. Друг такъв панорамен път, широк около 180 см. се изкачва над ждрелота на р. Височица между селата Ръсовци и Пъклещица. Успоредно на него над другия бряг на реката преминава издялан в скалата стратегически път, широк 80 см. Ползвам случая да кажа, че това ждрело е може би едиинственото в Европа, където няма никаква човешка намеса. При ниски води на р. Височица аз съм го преминавал, удивявайки се на скалните манастири над него.

     Има още доста такива римски панорамни пътища, ще се спра на панорамния римски път над Земенския пролом.

    За нивото на технологията по време на римските строежи да се правят тунели и големи мостове е било невъзможно, поради това идващият от София и заминаващ към Кюстендил римски път те изкачват над р. Струма по левия бряг на течението й. От този път се вижда Земенският пролом с всичките му красоти в участъка от гр. Земен до с. Скакавица. Пътят горе над пролома е запазен в участъка от Земенския манастир до с. Ръждавица, като трасето от с. Гърбино до Раждавица е изменено при строежа на новия път. Дължината на този участък от античния път е около 17 км. Някои считат, че той принадлежи към Земенската планина, защото започва от гр. Земен, но той е към Конявската планина. От него се разкриват чудни красоти към скалите на Земенския пролом, към останките от Земенското кале - доста сериозен строеж, към тунелите и мостовете покрай Струма, виждат се криволиците на реката долу, обезселени селца, насреща се виши с меките си върхове Земенската пранина, някога населена с животновъди. Животновъдите са променили Земенската планина, изсичайки горите за да ги превърнат в пасища. С това си обяснявам защо по високата част на планината, която не надвишава 1000 м. н. в. всичките върхове са тревисти превърнати са в пасища. Гори са оставени само по наклонената част на долините.

    Пътят от Земенския манастир започва стръмно, останали са само големите камъни от долния му ред. След преодоляване на наклона се върви по участък, от който се разкрива красив изглед към Земенската планина, а Конявската, по която преминава пътят остава скрита. Част от горите са запазени, където преминава пътят през тях е много красиво. По пътя има чешма, има и пещера с вход и два изхода над пропаст. Където е извършвана сеч на естествените гори, предимно дъб, природата е обазобразена. Появил се е келев габър, който поради сушата расте храстовидно. След изсичането на горите са се променили и ливадите – засушли са се, обраснали са с тръни.

     Пътят в оригинал е запазен на места, където е извършвана сеч е засипан с почва и го заменя накаква пътека. Уредникът на Земенския манастри Павел е поставил тук и там боя по пътя, а също и пирамидки с камъни, така може да се достигне до Скалата – местност малко преди и над Земенското кале. След това храстите са превзели участъци от пътя и той е неоткриваем. Скалата е на около 3/5 от разстоянието от Земенсия манастир до пещерата на на Св. Иван Рилски над с. Гърбино, един отличен наблюдателен пункт към Земенския пролом.  След тази скала следва една много голяма гънка на планината, която върти точно над Калето. Интересно защо таза крепост е направена там долу до реката, след като пътят минаава над нея, пускайки разклонение надолу. Така тя може да бъде нападната лесно, от горе, вижда се и какво има в нея.

    За съжаление преходът ми свърши до тук. Все по-малко хора, даже вече никак, на които поминъкът е бил свързан с планината я посещават, пътеките обрастват, стават непроходими. Така един прекрасен панорамен път, строен като да разкрива пред туристите красотите на Земенския пролом вече е недостъпен за тях. Земен е границата на Областите Перник и Кюстендил, никой няма да отдели средства да се направи този път отново проходим, макар това да е съвсем лесно. Замислих се, защото такава ще бъде съдбата на пътеките, които са далеч от достъпните с коли или лифт места. Хората напускат планината. Напускат и селата, а също и малките градове. Така страната се обезселва, площта й вместо да служи на хората, да ги храни, се превръща в нейна тегоба, в която новите собственици са секачите на гори бракониери, ловците бракониери, добивачите на кариерни материали, които биха направили на чакър и най-красивото природно образувание, за да рализират печалби.

     Свети Иван Рилски открива второто си обиталище над с. Гърбино, като е пристигнал там от Кюдстендилско, родното му село Скрино. От Гърбино вероято той се е придвижил точно по този римски път, за да достигне третото си обиталище на Витоша, където шопите го обрали и набили. Тогава той тръгва за пещерата във Великаата Рилска пустиня, предназначена за него.

    Над с. Гърбино при пещерата обиталище на Св. Иван Рилски всяка година на 18. 08. се прави „изнасяне”, като доста хора, включително и гости изминават разстоянието от с. Гърбино до обиталището, отдалечено към 5 км. от селото, за да изразят почитта си към най-известния ни светец и неебесен покровиител на България, Свети Иван Рилский Чудотворец.

     Свети Иван Рилски и Васил Левски – това са двамата най-велики българи според мен.

     

    

 




Гласувай:
11



1. cortana - Браво! :)
21.09.2017 10:34
Ето това е постинг, достоен за първа, а не глупостите, които обикновено китайците четат. :)
Не се познаваме, но съм наблюдавала творчеството Ви и си позволявам да Ви изкажа мнение, че ако се посветите на този вид свои творения и загърбите споровете с разни недодялани всезнайковци, много хора ще Ви уважават много повече. :)

Благодаря за удоволствието от прочита. :)
цитирай
2. planinitenabulgaria - Не Ви разбирам:
21.09.2017 13:37
cortana написа:
Ето това е постинг, достоен за първа, а не глупостите, които обикновено китайците четат. :)
Не се познаваме, но съм наблюдавала творчеството Ви и си позволявам да Ви изкажа мнение, че ако се посветите на този вид свои творения и загърбите споровете с разни недодялани всезнайковци, много хора ще Ви уважават много повече. :)
Благодаря за удоволствието от прочита. :)


С нито едиин от "всезнйковците" не съм влизал в спор. Понякога съм писал размислящ ги и същевременно осмиващ ги коментар към някоя тяхна изключителна глупост, но нито веднаж не съм погледнал отговорили са ми те на коментара и така да се окажа в спор с тях. На най-първите понякога правя "плакат", където само те могат да се открият.
И още нещо не разбирам:
Ако загърбя всезнайковците "много хора ще ме уважават много повече". Не бих се радвал на такива уважители. Блогът ми е специфичен, но не обхваща само една тема, в него текат линеарно четири линии. Ако бъда уважаван за поместеното в блога ми бих бил доволен от хората, които ме разбират.
Ако администраторите възвърнат черновата като опция, ще публикувам още хиляди прекрасни снимки от най-див/н/ата част на България. Поради тази причина снимките и от тази разходка в картини ще появя когато престанат усложненията с публикуването им.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181587
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031