Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2020 08:07 - Deepfak
Автор: jokera Категория: Други   
Прочетен: 590 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.12.2020 08:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Гледам и не вярвам на ушите си...!
Какво е Deepfak?

Става все по-трудно и по-трудно да се ориентираме в заливащият ни поток от информация. Да отсеем истината от лъжата и то не говорим за писана реч, а за нещо много по-ефектно, като обработка на видео и звук и правейки възможно създаването на т. нар. „дълбоки лъжи“ Deepfak.

image

Фалшифициране на фотографии е имало още откакто съществува фотографията. През последните няколко години обаче, новите технологии достигнаха на етап в който фалшифициране на видео материали (изображения и реч) е изключително лесно и също така да достигне до удивително ниво на неподозирана досега убедителност.

Става дума за така наречените Deepfak – дълбоки фалшификации.

Технология която от своя страна идва от "deep learning" – метод с който се обучава ИИ (изкуствен интелект) на компютърно обучение с помощта на изкуствени неврални мрежи.

Чрез тези нови технологии вече е възможно да се създават видео материали, които могат да бъдат напълно неразличими от реалните. И процесът става все по-добър, по-достъпен и по-лесен.

От недалечната 2017 г. насам тази технология се използва както за създаване на фалшива порнография, така и за изфабрикуване на фалшиви новини. И кадрите, както като картината, така и като имитация на чужда реч, стават все по ефективни, измамни и убедителни.

Ако сте виждали Скарлет Йохансон да участва в  порно филм, Барак Обама да нарича Доналд Тръмп „пълен глупак“ или Марк Зукърбърг да се хвали, че има „тотален контрол над милиарди лични данни на хора“, то със сигурност сте гледали Deepfak.

Искате ли да сложите в устата на политик или известна личност думи който той никога не изричал и не би казал, да играете звезда в любим филм, да танцувате и пеете като професионалист?

Да възможно е.

 Макар фалшифицираните видеа да не са съвсем новопоявил се феномен, те стават все по-разпространени и по-популярни и достъпни, тъй като софтуерът за направата им е все по-достъпен и всеки потребител със сравнително сносен компютър може да ги изработи. И не става дума само за изработка на видеоклипове. Чрез с Deepfake технология е възможно да се създадат убедителни, но напълно измислени снимки 
от самата нула. 

Неотдавна бе засечен несъществуващ журналист от Bloomberg, „Maisy Kinsley“, който имаше профил вLinkedIn и Twitter. Друг фалшификат от LinkedIn, „Кейти Джоунс“, който твърди, че работи в Центъра за стратегически и международни изследвания, но по вероятно е фалшив профил създаден от нечие разузнаване. 
Аудио файлове също могат да бъдат фалшифицирани и да се изработят „voice skins(“гласови кожи“) и „voise clones“(гласови клонинги), както на публични личности така и на обикновени хора, ако представляват интерес за някого. Неотдавна шеф на 
дъщерно дружество на голяма германска енергийна фирма в Англия, бе подведен да плати по унгарска банкова сметка близо 200 000 британски лири.
Преводът е направен след разговор с измамник имитиращ гласа на германския изпълнителен директор на фирмата.
Често този вид измами се извършват със записани гласови съобщения чрез е WhatsApp. 

Каква е технологията?

Студията за специални ефекти и изследователите в технологичните университети отдавна са надхвърлили представите ни за невъзможното, чрез манипулиране на видео, изображения и звукови ефекти. Но Самите deepfakes са родени или поне 
официално засечени през 2017г.
Когато потребител на Reddit започва да публикува порно клипове с разменени лица на порноактьорите с тези на известни личности сред които Скарлет Йохансон, Тейлър Сиуфт и др.

 Необходими са няколко стъпки, за да се изработи подобно видео със смяна на лицата. Първо стартирате няколкостотин или хиляди снимки на лицата на двамата , чрез алгоритъм на ИИ, наречен „кодер“. Кодерът започва да засича и намира приликите между изображенията на двете лица и съответно да ги намалява и компресира до някакви техни общи характеристики. След това втори алгоритъм на AI, наречен декодер, се обучава да направи възстановка на лицата от компресираните вече изображения. Тъй като в случая лицата са различни, вие просто карате един декодер да направи възстановка на едното лице, и друг декодер да направи възстановка на другото лице. В последствие за да извършите размяната, просто подавате кодирани изображения в „грешния“декодер. Примерно, компресираното изображение на лицето X се подава в декодера, обучен на лицето Y. След това декодерът реконструира изображението на лицето Y , с ориентацията на лицето X.

Другият начин за създаване на подобни фалшификати е чрез така наречената генеративна състезателна мрежа или Gan. Ган поставя два алгоритъма за изкуствен интелект един срещу друг. Чрез тази технология след технически манипулации генераторът започва да произвежда напълно реални лица на несъществуващи знаменитости.

Тук възниква въпросът кой се занимава с това? Кой Прави тези deepfakes?

Списъкът може да бъде дълъг. Академични и университетски изследователи и индустриални и корпоративни такива. Продуценти на порно клипове и филми, както филмови, така и индивидуални студия за визуални ефекти. Обикновени любители и професионални манипулатори, както и не на последно място отделни правителства се занимават с тези технологии, като част от най различни стратегии свързани с различни правителствени интереси.

Какво е необходимо за изработка на Deepfak?

По принцип е трудно е да се направи добър deepfake на стандартен компютър. Необходим е настолен компютър от по-висок клас с мощна графична карта или по-добрият вариант е голяма изчислителна мощност в облака. Това ще намали времето са обработка от дни до часове. Вече има достатъчно много инструменти които могат да ви помогнат да изработите подобни фалшификати, а и не малко компании които срещу съответното заплащане, ще направят това вместо вас.

Има дори подобно приложение за мобилен телефон Zao, което позволява да добави лицето ви към приложен списък с филмови и телевизионни герои заложени в програмата.



image

Трудно ли е да разпознаем Deepfak?

Макар че за момента дийп фейкс са сравнително лесни за идентифициране, става все по-трудно, защото технологията непрекъснато се подобрява.

Правителства, академични, университетски и технологични фирми финансират непрекъснато изследвания за откриване на подобни фалшификати. Наскоро с подкрепата на Microsoft, Facebook и Amazon стартира проект включващ изследователски екипи по целия свят, състезаващи се за надмощие в играта за откриване на дълбоки фалшификати.

Опасностите

Понеже тези технологии стават все по-достъпни, дълбоките фалшификати могат да означават проблеми за съдилищата, в държави където видео записи могат да бъдат вписвани като доказателства.

Но те също така представляват риск и за личната сигурност: дълбоките фалшификати могат да имитират биометрични данни и потенциално могат да измамят системи, които разчитат на разпознаване на лице, глас или походка. И ако за сега потенциалът за измами е сравнително ясен. Примерно, обадете се на някой неочаквано и той едва ли ще преведе пари на неизвестна банкова сметка. Но какво бихте направили, ако вашата „майка“, „баща“ или „брат“ настрои видеообаждане в WhatsApp и направи същата заявка и помоли за помощ...?

Привидно правителствата „водят борба“ срещу подобен вид фалшификации, но никой не дава гаранция, че не възможно тези технологии под някакъв претекст, да се използват от определени групи от хора, медии и дори правителства за масова манипулация и дезинформация над други определени групи от хора.

Бъдещето ще покаже, а то не е много далеч. Бъдещето е още от утре.

HAVE FUN LIFE IS NICE!

Joker@

30.12.2020

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3711487
Постинги: 347
Коментари: 1376
Гласове: 3079
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930