Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03 06:41 - Лудата граница в Европа
Автор: jokera Категория: Туризъм   
Прочетен: 418 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 27.03 06:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има и такива места където може да преминавате граница без паспортна проверка и да ви искат документ за самоличност. Без да сте под гранично видеонаблюдение и не дай си боже да стрелят по вас. Добре дошли в Баарле , но ако се опитвате да бъдете традиционалист или националист и да посетите само едната държава ще бъдете затруднени. Границите тук са изключително сложни, като едва ли ще се справите с бъркотията от бели кръстове, която маркира преплетените градове Барле-Насау и Барле-Хертог.

image

Баарле-Насау е в Холандия, а Баарле-Хертог е в Белгия, като образуват поредица от малки анклави, които се сглобяват като детски пъзел.  Благодарение на исторически договори, споразумения и продажби на земя, разделението между двата града е удивително объркващо.

image

Всичко започва през Средновековието, когато през 12 век редица местни и регионални господари притежават части от земята там. Земите, исторически притежавани от херцога на Брабант, сега са белгийска територия – Баарле-Хертог. Земите, исторически притежавани от лорда на Бреда, сега са холандски територии – Барле-Насау.

Интересното е, че състоянието на анклавите не се е променило много от 12-ти век.

image

През стотиците години са правени опити за сливане, размяна или обединяване на териториите, но нито един от тях не е успешен. 

Договорът от Маастрихт установява границата между Холандия и Белгия, но е трудно да се определят някои от границите на анклавите Baarle и затова бива решено тези територии да бъдат маркирани или холандски, или белгийски една по една.

image

Когато се образуват Белгия и Холандия, става необходимо да се установи граница между двете страни. Особенно в Баарле тогава демаркацията е толкова объркваща, че е необходима специална гранична комисия, за да я оправи.

image

В крайна сметка маркирането на границата отнема 15 години, а градът не е разделен по някакъв логичен начин. Разделен е на части от страни, пресичащи се една в друга толкова произволно, че границите често минават през градини и къщи. В един момент може да се разхождате по улица в Белгия, а в следващия момент внезапно ще се окажете в Холандия.

image

През 1995 г. границите са финализирани и анклавите са номерирани. Състоянието на границите остава почти същото и до днес. Има 22 анклава Baarle-Hertog (номерирани от H1 до H22) и 8 анклава Baarle-Nassau (номерирани от N1 до N8).

Всеки от Барле-Хертог и Барле-Насау има свой собствен градски съвет, кмет и полиция. В някои райони двата градски съвета могат да си сътрудничат, за да се грижат за неща като поддръжка на пътища, електричество или водоснабдяване.


image

Продължават да съществуват някои проблеми, но са проблем за властите, а са благодат за местните жители и гостите на града. Като например една страна да затвори магазините си в неделя, докато другата ги оставя отворени. Но през всичките тези неразбории, тези луди граници се превръщат в истинска благодат за двата града, тъй като техният статут ги е превърнал в популярна туристическа атракция.

Имало е моменти, когато според холандските закони ресторантите трябва да затварят по-рано. За някои ресторанти на границата това просто означаваше преместване на маса в белгийската страна, за да продължат да вечерят гостите.

Друг пример е за фойерверките. Холандските закони за продажба на фойерверки са по-строги от белгийските. И така, холандците просто купуват фойерверки в Баарле-Хертог, за да избегнат холандските ограничения.


image

Има и някои интересни ситуации по време на ограниченията, свързани с Covid. Белгия и Холандия имаха различни правила за блокиране в различни моменти от време. Има няколко магазина в Baarle, които са разделени от границата BE-NL. Собствениците трябваше да решат кои разпоредби да следват. Един магазин реши да затвори само рафтове, разположени на територията на Белгия (за да следва белгийските закони за блокиране, свързано с COVID). В същото време магазинът поддържаше оперативни рафтове, разположени на холандска територия (и следваше по-либерални холандски правила).

Ако не вярвате може да се разходите и да проверите всичките 22 анклава на Baarle-Hertog и 8 анклава на Baarle-Nassau.


image

Но съветът ми е ако имата път натам, отделете няколко часа или ден или два за прекарате в Baarle.

 Разходете се, пресечете границите, отпуснете се в някое кафене в центъра на града, обядвайте или вечеряйте в Baarle и не забравяйте да направите няколко снимки и да ги споделите тук!



Тагове:   туризъм,   пътешествия,


Гласувай:
3



1. rara - Там границите са без значение
27.03 09:40
Там границите са без значение
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jokera
Категория: Туризъм
Прочетен: 3714767
Постинги: 347
Коментари: 1376
Гласове: 3079
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930